4. Del refugi l'Escolan a Bidous (Ustou) al càmping Bordes de Graus

Desnivell: +1620 -1025 m.
Distància: 17,3 kms.
Horari: 7.30 h.
Dificultat: *** Malgrat la senyalització si trobem boira al vessant francès hem de vigilar, ja que la part alta és un camí complex. Tot el contrari del vessant català, fàcil i planer.

El recorregut ens mostrarà sobretot la gran diferència entre els boscos humits de la banda de l'Ariège i de Catalunya. Igualment podrem veure la gran diferència de desnivells tant drets a una banda i més suaus a l'altra.
Quan aneu pujant cap al coll penseu en totes les persones que han utilitzat aquest camí abans que nosaltres, en alguns casos fugint de la guerra civil espanyola en condicions dramàtiques, o jueus fugint de l'holocaust, trobant neu i sense cap material de muntanya. I en altres ocasions carregant sacs de farina o sucre quan aquests aliments escassejaven.

Comencem suaument seguint els camins del fons de la vall i travessant primer prats i després uns boscos de faig fantàstics. Als 1260 metres pugem un pendent més dret.

El bosc més atapeït s'acaba i creuem el riu. La vall es fa més feréstega i hem de girar a l'oest passant uns graons rocosos. Després flanquejem per anar al Port.

Més planerament baixem a l'estany i seguim les ziga-zages fins a la Font de La Costa, on seguim la pista uns metres.

Agafem el camí que ens porta a les bordes de Noarre i seguim fins al càmping de les Bordes de Graus.